header_image
Hakusi tulokset

#ProjektiEspanja: 1. Asunnon vuokraus Espanjassa

Artikkelin on julkaissut Asunnot on 9 marraskuu, 2016
| 2 kommenttia

Espanjassa vallitsi kiinteistökupla vuodesta 1986-2007, 20-vuotta halpaa rakentamista. Asuntoja rakennettiin kiivaaseen tahtiin ja ne myytiin kalliiseen hintaan. Pankit onneksi antoivat lainaa helposti ja tämän seurauksena useat espanjalaiset säästöpankit, kuten Bankia, CajaSur, Caja Meditarraneo… joutuivat konkurssiin.

Suurinosa aurinkorannikon rakennuksista ovat väh.20-30 vuotta vanhoja ja rakennettu kiinteistökuplan aikana, nopeasti, huonoilla rakennusmateriaalella ja ilman tarvittavia lupia niin kuin suurin osa aurinkorannikon asunnoista. Kun saavut Espanjaan tulet huomaamaan suuren määrän keskeneräisiä rakennuksia, tämä johtuu vallitsevasta lamasta rakennussektorilla.

Koska on hyvä aika vuokrata?

Suomalaisten sesonkiaika Espanjassa alkaa syyskuussa aina toukokuuhun saakka. Syyskuussa ja tammikuussa asuntoja on tarjolla. Kesää kohden asuntojen vuokraussysteemi muuttuu täysin; asuntoja vuokrataan viikkohintaan. Elokuussa pienestäkin 1mh asunnosta asuntojen omistajat veloittavat 600€/vko.

Kuka semmosia hintoja sitten maksaa? Espanjassa perheillä on kesäloma kesä-elokuun aikana, jolloin nämä päättävät nauttia lomastaan aurinkorannikolla asunnossa, jonka vuokraavat viikkohintaan, johon mahtuu kymmenhenkinen perhe patjoineen asunnon lattioille. Sesonkikaudella kymmenhenkisen ¨normaaliperheen¨ hotelliloma menee yli säästöjen.

Mistä löydän asunnon?

Espanjalaiset kiinteistövälitykset riippuen asunnosta ottavat normaalisti kuukauden välitysmaksun ja heillä on usein suurempi valikoima asuntoja kun suomalaisilla kiinteistövälityksillä, mutta helpointa on asioida suomalaisten kanssa yhteisen kielen takia.

Espanjassa on myös useita välittäjiä, jotka tekevät töitä ¨pimeänä¨ ja monesti katoavat siinä vaiheessa kun ovat saaneet välitysmaksunsa. Voit löytää asuntosi myös netistä espanjankielisestä asuntoportaalista, mutta muista käydä katsomassa asunto ennen kuin vuokraat nimittäin monesti kuvat eivät vastaa todellisuutta…

Yleisimmät ongelmat asuntojen suhteen

Aurinkorannikolla ilmankosteus varsinkin kesällä on korkealla (+90%). Rakennuksia ja asuntoja ei silti eristetä kosteudelta vaan maalit tippuu melkein jokaisessa asunnossa. Se on normaaleinta, mikä ei taas tarkoita sitä, että asunnoissa olisi hometta.

Voit löytää pieniä mustia ¨kosteuspilkkuja¨ jotka voi kloriitilla (lejia) pestä pois ja on muistettava tuuletettaa asuntoa päivittäin. Kosteutta voi poistaa myös suolavalmisteilla,(deshumidificador de sal), joita voit ostaa rautaliikkeistä/ferreteria.

kosteus-malaga-11.10.15

Torakat

Suomessahan niitä ei ole, täällä niitä on ympäri vuoden. Niitä on eniten ravintola, baari, roskapönttö- ja viemärialueilla. Vuoristossa ja maalla ei niitä näe. Torakat eivät pure tai hyökkää ja ne voi myrkyttää pois eli jos asunnossasi on yksi tai kaksi torakkaa niistä pääset kotikonsteilla ja ennaltaehkäisemällä. Lue artikkeli: Katso miten pääset eroon torakoista.

Kaasu, vesi, sähkö ja netti

Kaasuliesi kuuluu aitoon espanjalaiseen keittiöön, ruokakin maistuu maukkaammalta kun kaasulla kokkaa. Kaasupullo loppuu ja tilalle on ostettava uusi. Niitä saa huoltoasemilta (bombona de butano) ja yleensä pari kertaa viikossa käy kaasupulloja myyvä auto kadullasi ja avulias mies sen asentaa kotiisi, mutta sinun on hyvä pitää huoli siitä, että se ei lopu kesken kaiken vaan sinulla on varapullo vaihdettavaksi.

Pullo painaa 12-13kg ja kestää normaalikäytössä kuukauden ja maksaa n. 14€. Kaasun käyttö on huomattavasti halvempaa kuin sähkö.

Espanjassa sähkö on kovin kallista. Pienen perheen lasku kahdelta kuukaudelta voi nousta jopa 100€ ja ylikin jos patteria tai ilmalämpöpumppua käytät. Sähkölaskuun kannattaa varautua ja on myös hyvä ottaa sähkömittarin laskelma ylös kun astutte asuntoon asumaan.

Vesilasku tulee aina 3kk välein n.30-50€ riippuen tietenkin paikkakunnasta. Vesi on kalliimpaa alueilla, joissa ei ole vettä, kuten sisämaassa esim. Castilla de Manchan alueilla. Aurinkorannikolla kannattaa ostaa vedensuodatin kraanaan tai Brita-kannu, jossa on valmiina suodatin. Suoraan kraanasta juomista ei suositella aurinkorannikon alueella.

Valokuitu

Uusi juttu Espanjassa ja se puuttuu monilta asuinalueilta. Netin saat palkattua suoraan puhelinliikkeestä, mutta yleensä kyseessä on vuoden sopimus ja sitä varten tarvitset espanjalaisen pankkitilin. Fuengirolassa, jossa sijaitsee maailman suurin suomalaisiirtokunta on myös suomalainen puhelinliike, josta saa myös nettiliittymän ja tietenkin mokkuloita saa useastakin puhelinliikkeestä, mutta ne toimivat hitaasti ja ovat hinnakkaita.

Mitä jos omistaja ei palauta takuuvuokraa?

Kun vuokraat asunnon Espanjassa lain mukaan sinun tulee maksaa tästä myös takuuvuokra, joka on yleensä kuukauden tai kahden takuuvuokra. Kun sopimuksesi on päättynyt ja sinulta on mennyt jotain rikki asunnossa, omistaja voi ottaa takuuvuokrasta korjausta varten tarvittavan summan. Kun annat avaimen ja omistaja ei anna takuuvuokraa parasta on, että omistaja noteeraa epäkohdat asiakirjaan, allekirjoittaa sen ja antaa sinulle kopion tästä.

 • Takuuvuokralla ei lain mukaan saa maksaa vuokraa. Se on rangaistavaa Espanjassa.
 • Omistajalla on kuukausi aikaa katsastaa asunto ennen takuuvuokran palauttamista ja jos vuokranantaja haluaa käyttää osan tai takuuvuokran kokonaisuudessaan tulee hänen ilmoittaa siitä kirjallisesti.
 • Jos omistaja ei palauta sinulle takuuvuokraa 60 päivän sisällä voit tehdä tästä laillisen ilmoituksen poliisiasemalla. Espanjassa voi kulua jopa 2kk ennen kuin vuokratakuun saa takaisin.

Muista:

 • Lukea vuokrasopimuksen ehdot huolellisesti.
 • Jos vuokrasopimuksesi on laadittu 6.6.2013 jälkeen sinulla on laillisesti oikeus lähteä asunnosta 6kk jälkeen kuukauden varoitusajalla. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti vuokranantajalle.

LUE MYÖS USEIN KYSYTTYÄ-OSIO

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2 kommentit “#ProjektiEspanja: 1. Asunnon vuokraus Espanjassa

 • Tuuli Ollila
  on 10 marraskuu, 2016

  Jos vuokranantaja ei maksa takuuvuokra ja olen jo lähtenyt Suomeen. Missä voin tehdä ilmoitukseen poliisille? Suomessako? Toinen asia: Jos vuokraan pitkäaikais sopimuksella ( vuokra hitusen halvempi) ja asunto ei olekaan sellainen, mitä olen saanut tietää. Onko vuokran välittäjällä oikeus pitää takuuvuokra tai vaatia ns menetetty raha ( esim. Lyhytaikaista vuokraus).

  • on 11 marraskuu, 2016

   Hei Tuuli,

   Sinun on hyvä muistaa, että omistaja voi pitää laillisesti takuuvuokraa jopa kaksi kuukautta. Jos kahden kuukauden jälkeen hän ei palauta sinulle takuuvuokraa, tulee vuokranantajan kirjallisesti tästä ilmoittaa sinulle niin, että siinä ilmenee syy.
   Takuuvuokran tulee tallettaa vuokranantaja, ei välittäjä.
   Jos varausmaksu on takuuvuokra ja et lopulta vuokraakkaan asuntoa niin silloin varausmaksun yleensä menettää.
   Jokaisella yrityksellä ja asunnonomistajalla on oma tapansa hoitaa asiat, mutta näistä on hyvä ottaa selvää etukäteen.

   Onnea asumiseen Espanjassa!
   -Asunnot Espanjassa asiakaspalvelu

Kommentoi

Emme julkaise sähköpostiosoitettasi.

 • TARKENNETTU HAKU

  Lisää vaihtoehtoja
 • Mainosta