header_image
Hakusi tulokset

USEIN KYSYTTYÄ

Maksoin varausmaksun asunnosta, voinko perua varauksen?

Varausmaksulla kirjaimellisesti varataan asunto. Varaamalla asunnon, omistaja ei voi sitä vuokrata toiselle henkilölle samalle ajalle. Jos päätät peruttaa varauksen, menetät varausmaksun. Peruutusvaihessa varausmaksulla korvataan omistajalle peruutuksesta aiheutuneet kulut.

Paljonko takuuvuokra on?

Espanjan lainsäädännön mukaan jokaisesta vuokrakohteesta on maksettava takuuvuokra.  Kun on kyse asunnon vuokrauksesta omistaja päättää takuuvuokran summan riippuen asunnon laadusta ja vuokrausajasta. Espanjassa asunnoista vuokratakuuta pyydetään normaalisti kuukauden vuokrahinta. Kun on kyse lyhytaikaisesta vuokrauksesta monesti takuuvuokra on enintään puolet 1kk vuokrahinnasta. Kun kyse on liiketiloista takuuvuokra on vähintään 2kk. Omistaja voi vaatia takuun tarpeelliseksi katsomansa mukaan.

Vakuus on sen varalta, jos vuokralainen aiheuttaa asuntoon vaurioita. Näin ollen vuokranantajalla on oikeus käyttää vuokravakuutta vahinkojen kattamiseen. Jos vakuus ei ole riittävä tappioiden kattamiseen, on vuokranantajalla oikeus periä vuokralaiselta loputkin aihetuneet vahingosta aiheutuneet kustannukset.

Haluan rikkoa vuokrasopimuksen, muuttaa toiseen asuntoon ja haluan takuuvuokran takaisin. Onko tämä mahdollista?

Espanjassa lain mukaan pitkäaikaisissa vuokrasopimuksissa (esim.12kk) on vuokrattava asuntoa väh. 6kk. Jos asunnosta haluaa lähteä 6kk jälkeen on asiasta ilmoitettava erikseen omistajalle väh. 30 päivää ennen.  Tämänlaisissa tapauksissa jos vuokrasopimusta ei muuten ole rikottu ja laskut on maksettu, omistajan tulee palauttaa takuuvuokra. Takuuuvuokran palautukselle ei ole lain mukaan määräpäivää.

Jos takuuvuokran palauttamisesta ei mainita lyhytaikaisessa, alle 6kk pituisessa vuokrasopimuksessa takuuvuokran menettää jos vuokrasopimusta rikotaan.

Jos sinulla on esim. kolmen vuoden sopimus ja haluat sen rikkoa ensimmäisen vuoden aikana tulee sinun maksaa lain mukaan asunnon omistajalle yhden kuukauden vuokra per jäljellä oleva vuosi.

Asunnossa on hometta tai kosteusvaurio ja haluan muuttaa. Saanko takuuvuokrani takaisin jos lähden asunnosta?

Vuokrasopimuksessasi tulee olla ehto/kohta, sen varalta jos asuntoon ilmestyy hometta tai muita kosteusvaurioita.

Vuokralaisen tulee palkata home/kosteusasiantuntija, joka antaa todistuksen tilanteesta. Jos asunnossa on hometta tai muu kosteusvaurio omistajan tulee korjata se välittömästi kotivakuutuksen, pätevän teknikon, maalarin tai rakentajan avulla. Jos omistaja ei kanna vastuuta tilanteesta ja näin rikkoo vuokrasopimusta voi vuokralainen haastaa oikeuteen omistajan ja pyytää korvauksia aiheutuneesta vahingosta ja vaivasta.

Jos omistaja rikkoo sopimusta ja sinä et, voit muuttaa asunnosta ja omistajan tulee palauttaa sinulle takuuvuokra.

( Aurinkorannikolla ilmankosteus on jatkuvasti päälle 80%, joten kosteus helposti tiivistyy mm. asunnon nurkkiin, vaatekaappeihin, kylpyhuoneisiin  ja muihin suljettuihin tiloihin, joissa on huono ilmanvaihto. Tiivistynyt kosteus alkaa näkyä tummina täplinä seinissä, joista pääsee helposti eroon pesemällä esim. kloriitilla. Asuntoa tulee tuulettaa päivittäin ja kaapit tulee avata, jotta kosteus ei kerääntyisi näihin ).

Olen tullut sairaaksi koska asunnossani on hometta, saanko takuuvuokrani takaisin?

Jos olet virallisesti osoittanut, että asunnossa on hometta ( teknikon raportti ) ja lääkärisi on todennut, että sairautesi johtuu tämän asunnon homeesta ( lääkärintodistus ) omistajan tulee palauttaa sinulle takuuvuokra jos näin mainitaan vuokrasopimuksessa.

Asunnon omistaja ei palauta minulle takuuvuokraa, mitä voin tehdä?

Takuuvuokra on laillinen takuu, jonka omistajan tulee toimittaa kaupungintalolle vaikka käytännössä hyvin harvat näin tekevät. Omistaja on velvollinen palauttamaan takuuvuokran jos kaikkia sopimusehtoja on noudatettu.

Jos tästä huolimatta omistaja ei palauta takuuvuokraa voit haastaa hänet oikeuteen sopimuksen rikkomisesta.

Kuinka kauan voi kestää takuuvuokran palauttaminen?

Lain mukaan ei palautukselle ei ole määräpäivää, mutta se tulee palauttaa mahdollisimman pian sopimuksen päättymispäivämäärästä jos kaikki laskut on maksettu ja sopimusta ei ole rikottu.

Voinko maksaa viimeisen vuokrakuun takuuvuokralla?

Vuokran maksaminen takuuvuokralla on lain mukaan kielletty. Jossain tapauksissa omistaja voi vähentää viimeisen arvioidun sähkö- ja vesilaskun takuuvuokrasta. Jos et maksa viimeistä kuukautta omistaja voi haastaa sinut oikeuteen ja pyytää lisäkorvauksia.

Minulta meni sähköinen kodinkone rikki, mitä voin tehdä?

Voit ilmoittaa asiasta omistajalle ja hän soittaa vakuutukseen, korjaajalle tai ostaa uuden tilalle.

Kuuluuko vesi- ja sähkölaskut kuukausivuokran hintaan?

Tästä on yleensä maininta asuntomainoksessa. Voimme myös pyytää omistajalta vuokrahinnan sisältäen kulut. Omistaja lähettää laskut sähköpostitse kulutuksen mukaan. Jos laskut kuuluvat vuokrahintaan tästä tulee olla erityinen maininta vuokrasopimuksessa sekä asuntomainoksessa.

Haluan maksaa laskut etukäteen, miten se käytännössä tapahtuu?

Tulevasta vesi -ja sähkölaskusta voi tehdä ennakkoarvion, joka perustuu edellisten kuukausien sähkö -ja vesilaskuun.

Olen vuokrannut asunnon lyhyelle ajalle kuukausivuokraukseen, tuleeko minun maksaa takuuvuokraa?

Takuuvuokra on maksettava lain mukaan jokaisesta vuokrakohteesta. Asunnonomistaja päättää takuuvuokran suuruuden.

Voiko vuokrasopimus olla virallinen kuitti tehdyistä maksuista?

Tämä on pätevin todistus maksetuista Espanjassa. Vuokrasopimukseen merkitään maksettu kokonaishinta, päivämäärät ja maksutapa.

Mikä ero on pitkä- ja lyhytaikaisen sopimuksen välillä?

Pitkäaikaisten vuokrasopimusten kesto on maksimissaan kolme vuotta. Nämä ovat vuosittain uusiutuvia vuokrasopimuksia, jotka on säännöstelty Espanjan kaupunkiasumisen lakipykälien mukaan.

Lyhytaikaiset sopimukset ovat lain mukaan alle 2kk sopimuksia.

En tykkää asunnossa olevista huonekaluista tai sähkölaitteista, voisiko omistaja viedä ne pois tai ostaa uudet tilalle?

Jos olet allekirjoittanut sopimuksen, jossa hyväksyt asunnon sellaisenaan vuokrattavaksi, omistajan ei tarvitse vaihtaa mitään niin kauan kun nämä toimivat asumista varten. Jos haluat muuttaa sisustusta sinun tulee pyytää tähän lupaa asunnon omistajalta.

Haluan maksaa vuokran ja muut laskut suoraan omistajan tilille, mutta omistaja haluaa kaiken käteisenä, voinko kieltäytyä?

Laillisesti Espanjassa voit maksaa käteisellä 2500€ saakka. Omistaja vuokraa asuntoa omilla ehdoillaan, joten hänellä on valta pyytää maksut käteisellä aina kun hinta ei mene yli laillisen summan.

KYSYMYSTEN VASTAUKSET OVAT VALISTUS TARKOITUKSEEN. JOS HALUAT LISÄTIETOA VOIT OTTAA YHTEYTTÄ LAKIMIEHEEN. 

  • TARKENNETTU HAKU

    Lisää vaihtoehtoja
  • Mainosta