header_image
Hakusi tulokset

USEIN KYSYTTYÄ

Maksoin varausmaksun asunnosta, voinko perua varauksen?

Varausmaksulla kirjaimellisesti varataan asunto. Varaamalla asunnon, omistaja ei voi sitä vuokrata toiselle henkilölle samalle ajalle. Jos päätät peruttaa varauksen, menetät varausmaksun. Peruutusvaihessa varausmaksulla korvataan omistajalle menetetyt asunnosta kiinnostuneet asiakkaat ja muut peruutuksesta aiheutuneet kulut.

Paljonko takuuvuokra on?

Espanjan lainsäädännön mukaan jokaisesta vuokrakohteesta on maksettava takuuvuokra.  Kun on kyse asunnon vuokrauksesta omistaja päättää takuuvuokran summan riippuen asunnon laadusta ja vuokrausajasta. Espanjassa asunnoista vuokratakuuta pyydetään normaalisti kuukauden vuokrahinta. Kun kyse on liiketiloista takuuvuokra on vähintään 2kk. Omistaja voi vaatia takuun tarpeelliseksi katsomansa mukaan varmistaakseen sopimusehdot.

Haluan rikkoa vuokrasopimuksen, muuttaa toiseen asuntoon ja haluan takuuvuokran takaisin. Onko tämä mahdollista?

Takuuvuokralla vuokralainen  sitoutuu noudattamaan vuokrasopimusta. Espanjassa lain mukaan pitkäaikaisissa vuokrasopimuksissa (esim.11kk) on vuokrattava asuntoa väh. 6kk. Jos asunnosta haluaa lähteä 6kk. jälkeen on asiasta ilmoitettava erikseen omistajalle väh. 30 päivää ennen.  Tämänlaisissa tapauksissa jos vuokrasopimusta ei muuten ole rikottu ja laskut on maksettu, omistajan tulee palauttaa takuuvuokra. Takuuuvuokran palautukselle ei ole lain mukaan määräpäivää.

Jos takuuvuokran palauttamisesta ei mainita lyhytaikaisessa vuokrasopimuksessa (alle 6kk.) takuuvuokran menettää jos vuokrasopimusta rikotaan.

Jos sinulla on esim. kolmen vuoden sopimus ja haluat sen rikkoa ensimmäisen vuoden aikana tulee sinun maksaa lain mukaan asunnon omistajalle yhden kuukauden vuokra per jäljellä oleva vuosi.

Asunnossa on hometta tai kosteusvaurio ja haluan muuttaa. Saanko takuuvuokrani takaisin jos lähden asunnosta?

Vuokrasopimuksessasi tulee olla ehto/kohta, siltä varalta jos asuntoon ilmestyy hometta tai muita kosteusvaurioita.

Vuokralaisen tulee palkata home/kosteusasiantuntija, joka antaa todistuksen tilanteesta. Jos asunnossa on hometta tai muu kosteusvaurio omistajan tulee korjata se välittömästi kotivakuutuksen, pätevän teknikon, maalarin tai rakentajan avulla. Jos omistaja ei kanna vastuuta tilanteesta ja näin rikkoo vuokrasopimusta voi vuokralainen haastaa oikeuteen omistajan ja pyytää korvauksia aiheutuneesta vahingosta ja vaivasta.

Jos omistaja rikkoo sopimusta ja sinä et, voit muuttaa asunnosta ja omistajan tulee palauttaa sinulle takuuvuokra.

Aurinkorannikolla ilmankosteus on jatkuvasti päälle 80%, joten kosteus helposti tiivistyy mm. asunnon nurkkiin, vaatekaappeihin, kylpyhuoneisiin  ja muihin suljettuihin tiloihin, joissa on huono ilmanvaihto. Tiivistynyt kosteus alkaa näkyä tummina täplinä seinissä, joista pääsee helposti eroon pesemällä esim. kloriitilla. Asuntoa tulee tuulettaa päivittäin ja kaapit tulee avata, jotta kosteus ei kerääntyisi näihin.

Olen tullut sairaaksi koska asunnossani on hometta, saanko takuuvuokrani takaisin?

Jos olet virallisesti osoittanut, että asunnossa on hometta (teknikon raportti) ja lääkärisi on todennut, että sairautesi johtuu tämän asunnon homeesta (lääkärintodistus) omistajan tulee palauttaa sinulle takuuvuokra jos näin mainitaan vuokrasopimuksessa. Jos tästä ei ole erityistä mainintaa niin silloin asia ei ole omistajan vastuulla.

Asunnon omistaja ei palauta minulle takuuvuokraa, mitä voin tehdä?

Takuuvuokra on laillinen takuu, jonka omistajan tulee toimittaa kaupungintalolle vaikka käytännössä hyvin harvat näin tekevät. Omistaja on velvollinen palauttamaan takuuvuokran jos kaikkia sopimusehtoja on noudatettu.

Jos tästä huolimatta omistaja ei palauta takuuvuokraa voit haastaa hänet oikeuteen sopimuksen rikkomisesta.

Kuinka kauan voi kestää takuuvuokran palauttaminen?

Lain mukaan ei palautukselle ei ole määräpäivää, mutta se tulee palauttaa mahdollisimman pian sopimuksen päättymispäivämäärästä jos kaikki laskut on maksettu ja sopimusta ei ole rikottu.

Voinko maksaa viimeisen vuokrakuun takuuvuokralla?

Et, se on lain mukaan kielletty. Jossain tapauksissa omistaja voi vähentää viimeisen arvioidun sähkö ja vesilaskun takuuvuokrasta. Jos et maksa viimeistä kuukautta, älä odota tai edes yritä saada takaisin takuuvuokraasi. Todennäköisesti omistaja haasta sinut myös oikeuteen ja pyytää lisäkorvauksia.

Minulta meni sähköinen kodinkone rikki, mitä voin tehdä?

Voit ilmoittaa asiasta omistajalle ja hän soittaa vakuutukseen tai korjaajalle. Jos laite on mennyt normaalikäytössä rikki, tulee omistajan ostaa uusi tilalle tai korjauttaa tämä. Jos olet rikkonut laitteen itse tulee sinun ostaa uusi tilalle.

Kuuluuko vesi ja sähkölaskut kuukausivuokran hintaan?

Ei normaalisti. Omistaja lähettää laskut sähköpostitse kulutuksen mukaan. Jos laskut kuuluvat hintaan tästä tulee olla erityinen maininta vuokrasopimuksessa sekä asuntomainoksessa.

Haluan maksaa laskut etukäteen, miten se käytännössä tapahtuu?

Tulevasta vesi -ja sähkölaskusta voi tehdä ennakkoarvion, joka perustuu edellisten kuukausien sähkö -ja vesilaskuun.

Olen vuokrannut asunnon kuukausi/viikko vuokraukseen, tuleeko minun maksaa takuuvuokraa?

Kyllä, takuuvuokra on maksettava jokaisesta vuokrakohteesta. Asunnonomistaja päättää takuuvuokran suuruuden. Riippuen tietenkin omistajasta, vuokrausajasta ja asunnosta takuuhinta voi olla 15 päivän tai jopa kahden kuukauden vuokrahinta.

Voiko vuokrasopimus olla virallinen kuitti tehdyistä maksuista?

Kyllä. Se on yleisin tapa Espanjassa. Sopimuksessa lukee maksettu kokonaishinta, päivämäärät ja maksutapa.

Mikä ero on pitkä- ja lyhytaikaisen sopimuksen välillä?

Pitkäaikaisten vuokrasopimusten kesto on maksimissaan kolme vuotta. Nämä ovat vuosittain uusiutuvia vuokrasopimuksia, jotka on säännöstelty Espanjan kaupunkiasumisen lakipykälien mukaan.

Lyhytaikaiset sopimukset ovat alle 2kk sopimuksia.

En tykkää asunnossa olevista huonekaluista tai sähkölaitteista, voisiko omistaja viedä ne pois tai ostaa uudet tilalle?

Jos olet allekirjoittanut sopimuksen jossa olet tyytyväinen ja hyväksyt asunnon sellaisenaan vuokrattavaksi, omistajan ei tarvitse vaihtaa mitään niin kauan kun nämä toimivat. Jos haluat vaihtaa sisustusta kerro siitä omistajalle. Jos omistajalle käy, että ostat uudet huonekalut sinun tulee palauttaa vanhat huonekalut tai jättää sovitusti uudet huonekalut asuntoon kun siitä lähdet.

Haluan maksaa vuokran ja muut laskut suoraan omistajan tilille, mutta omistaja haluaa kaiken käteisenä, voinko kieltäytyä?

Laillisesti Espanjassa voit maksaa käteisenä 2500€ saakka. Omistaja vuokraa asuntoa omilla ehdoillaan, joten hänellä on valta pyytää maksut käteisenä aina kun hinta ei mene yli laillisen summan.

KYSYMYSTEN VASTAUKSET OVAT VALISTUS TARKOITUKSEEN. JOS HALUAT LISÄTIETOA OTA YHTEYTTÄ LAKIMIEHEEN. 

  • TARKENNETTU HAKU

    Lisää vaihtoehtoja
  • Mainosta